Werkwijze

Agility is een discipline binnen de hondensport waarbij de hond, aangemoedigd door zijn geleider, in een korst mogelijke tijd een hindernissen parcours dient af te leggen. Het doel van deze discipline is een maximale samenwerking te krijgen tussen hond en geleider, waarbij het aspect snelheid gekoppeld is aan gehoorzaamheid. Het is noodzakelijk dat de hond zijn meester ten volle vertrouwt en zijn bevelen zonder aarzelen opvolgt. 

Om tot goede resultaten te komen is het aanbevolen om vooraf een korte – eventueel aangepaste – opleiding ‘gedrag en gehoorzaamheid’ te volgen. Daarnaast is een goede gezondheid van de hond essentieel. Ook van de geleider worden bepaalde fysische eigenschappen verwacht. Een goede lichamelijke conditie zal immers positief bijdragen tot de prestaties. 

Het parcours bestaat uit een aantal toestellen, welke naargelang de schofthoogte van de hond in hoogte of breedte kunnen worden aangepast.

Bij Lucky Dog kan reeds vanaf de A-groep ‘gedrag en gehoorzaamheid’ met de puppy aan ‘toestelgewenning’ worden gedaan. Dit om, van in het begin, de jonge hond te laten kennismaken met de verschillende soorten hindernissen en alzo een zekere gewoonte erin te brengen. Jong geleerd is oud gedaan! Dit laat de geleider toe onmiddellijk te kunnen starten met een hond die van jongs af aan een zeker vertrouwen heeft in de verschillende toestellen. Een oudere hond kan bang zijn van de voor hem vreemde toestellen en kan heel weigerachtig staan om bepaalde hindernissen te nemen. Dit komt een vlotte opleiding dan zeker niet ten goede. 

Hond die door hoepel loopt
De opleiding ‘agility’ wordt aangevat met de hond aangelijnd. Geleidelijk aan wordt de snelheid opgedreven en wordt er omgeschakeld naar het werken met de hond in vrijheid. Volgende toestellen en hindernissen worden onder meer aangeleerd:

  • brug of kattenloop
  • paaltjes of wave
  • hoepels
  • zak
  • slurf
  • hordes
  • wipplank
Een hondje die agility oefening met de paaltjes of 'wave' doet

Groepen

Er zijn vier groepen al naargelang de vordering van de hond.

Uurregeling

Donderdag
Groep A 19u00-19u45
Groep B 19u45-20u30
Groep C 20u30-21u15
Groep D 21u15-22u00

op welke data zijn er geen trainingen: zie kalender onder de rubriek ‘over ons’

Trainers

foto van Marley

Robyns Marly

trainer

Stremes Kelly

trainer