Medische kennis voor de hondenliefhebber

Net als u kan ook uw hond ziek worden. Om echter zeker te zijn dat uw huisvriend wel degelijk ziek is, zult u een aantal gegevens van de gezonde hond moeten kennen. Lusteloosheid, gebrek aan eetlust en doffe ogen zijn zeker symptomen van beginnende ziekte. Als uw hond echt ziek is, zullen ook zijn ademhaling, temperatuur en polsslag verhoogd zijn. Kent u echter de normale waarden?

Temperatuur

Gemiddeld 38.2° C, variërend tot 39° C, zonder dat u zich ongerust moet maken. Jonde honden en kleinere rassen hebben een ietwat hogere temperatuur.

Polsslag

Van 70 tot 100 keer per minuut. Ook hier hebben jongere dieren en kleinere rassen hogere waarden.

Ademhaling

Tot 25 keer per minuut, met een gemiddelde voor volwassen honden van 16 tot 18 keer. Met koorts gaat vrijwel altijd een versnelde ademhaling gepaard. (soms zelfs tot 80 keer per minuut).

Vlooien

Vlooien zijn gemakkelijk op te sporen, aangezien ze op de huid op zwarte zandkorreltjes lijkende uitwerpselen achterlaten. De hondenvlo is de tussengastheer voor de lintworm. Daarom kan een hond die vlooien heeft, gemakkelijk besmet raken met een lintworm.

Teken

Teken verblijven in laag struikgewas en laten zich boven op een passerend dier vallen, uw hond. Ze bijten zich vast (liefst op spaarzaam behaarde plaatsen zoals de oren) en zuigen zich vol bloed. Men verwijdert ze door eerst alcohol te deppen op de teek zodat zij loslaat en dan trekt men haar zo van de huid. Controleer wel even of u zeker de kop mee heeft. Als het kopdeel blijft zitten in de huid kan dat een aanleiding zijn tot een ontsteking.

Ooronsteking

Symptomen: schudden met de oren, scheef houden van de kop aan de aangedane zijde en krabben aan het oor. Bij het kneden van het oor aan de basis horen we een soppend geluid. Het oor stinkt en er is veel oorsmeer in het oor. Het oorsmeer heeft een donkere kleur. Als de ooraandoeningen reeds langere tijd bestaan, zijn ze soms moeilijk te genezen.

Voeding

Welk soort voedsel u aan uw hond geeft is niet zo belangrijk, zolang u er maar voor zorgt dat uw hond een volwaardig voedsel krijgt. Bij een opgroeiende hond is het beter zijn eet- en drinkbak op schouderhoogte te bevestigen. Dit geeft de hond een goede houding voor de juiste ontwikkeling van de voorhand. Indien de ontlasting van de hond gelig van kleur is, is dit een teken dat u hem te veel vlees voert.

Infectieziekten

Hierna volgt een korte omschrijving van de symptomen van de bekendste infectieziekten. In principe zou uw hond hiertegen resistent zijn, daar hij jaarlijks wordt ingeënt. Indien u echter deze symptomen denkt vast te stellen, is er maar één remedie: zo snel mogelijk een dierenarts raadplegen!

  • Hondenziekte: stijgen van de lichaamstemperatuur. Het dier lijkt echter levendig en gezond. Na een paar dagen daalt de temperatuur en treden de volgende verschijnselen op: diarree, etterige vloeiing uit ogen en neus… Langzaam worden de symptomen erger met moeizaam ademhalen, hoesten en overgeven tot gevolg. Bij sommige dieren kan zich een wisselende toestand voordoen gedurende enkele weken tot een nerveus en opgewonden gedrag optreedt (infectie van de hersenen door het virus). Symptomen: stuiptrekkingen, neerslachtigheid, slapte en verlammingen.
  • Hepatitis: de meest voorkomende van deze besmettelijke leverontsteking is de subacute. 5 tot 8 dagen na het uitbreken van deze ziekte, zijn er nog geen symptomen zichtbaar. Dan treedt stijging van de temperatuur op, vurige roodheid van het mondslijmvlies, onlesbare dorst, braken, loomheid en soms buikpijn. De eerste 24 uur worden beschouwd als de kritieke: als de hond deze doormaakt, bestaat er een goede kans op genezing.
  • Rabiës: als eerste symptomen van hondsdolheid treedt een verandering op in het gedrag. De hond gaat snauwen, raakt vlug opgewonden en verstopt zich graag. Het eet zijn normale voedsel niet, maar heeft wel de neiging om aan onverteerbare dingen de gaan knauwen. Dan treedt er een drang op om te ontsnappen en vertoont de hond een toenemende neiging tot bijten. Hierna vermagert de hond sterk en treedt er verlamming op. Deze begint aan de slikorganen. Uiteindelijk sterft de hond van uitputting en verlamming.
  • Leptospirose: dit is een op de mens overdraagbare ziekte, met als verwekker een bacterie (de vorige ziekten worden veroorzaakt door virussen). Ze treedt voornamelijk in de herfst en in de winter op. Symptomen: snel stijgende koorts die echter spoedig weer daalt, grote dorst, braken, algemene zwakte, bruinrode verkleuring van het bindvlies van het ooglid, smerig stinkende lucht uit de muil, zweren op mond- en tongslijmvlies, bloederige diaree en veel slapen. Onder snelle vermagering, treedt de door in na 4 tot 8 dagen. Met de ziekte kan ook geelzucht gepaard gaan: hierbij zijn de slijmvliezen, de huid en het buitenste omhulsel van de oogbol geel gekleurd. Als infectiebron speelt de rat de grootste rol.
  • Kennelhoest: speelt zich af op het niveau van keelholte, luchtpijp en strottenhoofd. De slijmvliezen raken geïrriteerd door langdurig blaffen of huilen. Men hoort de hond van tijd tot tijd kuchen, een soort droog rokershoestje. Zonder behandeling kan kennelhoest aanleiding geven tot bronchitis en zelfs longontsteking. Dit omdat de geïrriteerde slijmvliezen een uitstekende voedingsbron zijn voor diverse virussen en bacteriën.